טיפול TRT לטיניטוס והיפראקוזיס​

טיפול TRT לטיניטוס והיפראקוזיס​

חולים רבים המוטרדים מטיניטוס סובלים מחרדה ומתח, ומתחושה של פגיעה משמעותית באיכות החיים. במקרים רבים - כ 40% ויותר, החולים סובלים גם מחוסר סבילות לרעש (היפראקוזיס, Hyperacusis).

רבים מהם סובלים מליקוי שמיעה במידה זו או אחרת. הייעוץ בהם הם נתקלים במקרים רבים, אינו מספק, ואף מתסכל עד מאוד. לרוב נאמר להם שמדובר בפגיעה בלתי הפיכה באוזן הפנימית ותו לא, ושאין כל טיפול ויש ללמוד לחיות עם זה. (מידע שגוי המקובל עדיין על חלק מהרופאים) משפטים מתסכלים ומרפי ידיים אלה עשויים להחמיר את תופעת הטינטון!!! 

 

מודל הטיפול בשיטת Tinnitus Retraining Therapy - TRT  הנו מהמובילים כיום בעולם, והוא מביא לתקווה חדשה, שכן מעל 84% מהמטופלים מגיעים לתוצאות טובות בתוך שנה וחצי - שנתיים בממוצע.

הטיפול אינו כרוך בפעולות חודרניות או כירורגיות, ואינו מבוסס על מתן תרופות פסיכיאטריות, כך שאין לו תופעות לוואי, והוא אינו עשוי לגרום לכל נזק.

 

השיטה משלבת ברור רפואי מעמיק, הגדרה ואיפיון של הטינטון ותכנית טיפולית מותאמת אישית. לחלק מהחולים מותאמים מכשירי שמיעה או מכשיר הנקרא מחולל קול תוך אוזני, דמוי מכשיר שמיעה בצורתו, המגרה את האוזן על ידי השמעת רעש רקע מבוקר וחלש למשך כל תקופת הטיפול.

 

לחלק מהחולים הותאם מכשיר משולב העונה לשתי הפונקציות - גם מכשיר שמיעה דיגיטלי איכותי וגם מייצר רעש רקע. החולים נדרשים להגיע ליעוץ ובדיקות סדירות במהלך תקופת הטיפול שמשכה בין שנה לשנתיים על פי המקרה. 

במהלך הטיפול החולים נדרשים שלא לשהות במקומות שקטים מידי, ולהעשיר מבחינה שמיעתית את סביבתם המיידית באמצעים נוספים, שיספקו רעשי רקע מרגיעים למערכת השמיעה.

Tinnitus management הוא גישה המשלבת טיפול TRT בשיטות נוספות ובטיפול רפואי בבעיות בריאותיות נוספות, והיא גישה כוללנית לחולה הסובל מטיניטוס. העיקרון המנחה בטיפול הוא המודל הנוירופיזיולוגי שבבסיס טיפול TRT, ולכך ניתן להוסיף על פי המקרה, טכניקות של הרפיה, טיפול קבוצתי בסדנת יעוץ המשלב הרפיה ודמיון מודרך, ביופידבק, טיפול פסיכולוגי, טיפול במחלות נלוות כגון דום נשימה בשינה ועוד, ולעיתים שילוב של תרופות שונות המשפיעות על מחזור הדם או תרופות הרגעה - לפרקי זמן קצרים ביותר, ועל פי טיב המקרה.

 

Hyperacusis- הטיפול ברגישות יתר לרעש כיום הוא בשיטת TRT, והוא דומה בחלקו לטיפול בטיניטוס, וההצלחה בטיפול טובה מאוד (מעל 80%). לאחר שחל שיפור בחוסר הסבילות לרעש, ממשיך הטיפול בשיטת TRT בטיניטוס.

על מנת לבדוק אפשרות של התאמה לתכנית הטיפול המיוחדת, יש לקבוע פגישה  רפואית ראשונית לאבחון טיניטוס ולהחלטה על תכנית הטיפול המתאימה.

Share by: